woensdag 11 maart 2015

Zingen bij de Opera - Die Zauberflöte

Prachtige unieke versie van Mozarts Zauberflöte. 325 amateur zangers, 50 kinderen en 26 jongeren stonden samen met jonge professionele solisten op de planken, begeleid door een speciaal ad hoc kamerorkest, en gaven een warme en ontroerende vertolking van deze opera. 

Muzikale leiding: Bas Pollard
Regie: Wim Trompert
Compositie:  Toek Numan
Choreografie:  Honey Eavis
Assistent Choreograaf:  Rasta Jops
Instudering:  Hans Veldhuizen en Emma Rekers
Sarastro: Maciej Straburzynski
Tamino: Peter Gijsbertsen
Koningin van de Nacht: Lisa Mostin
Pamina: Alexandra Schoeny
Papageno: Michael Wilmering
Monostatos: Uros Petrac
Papagena: Lilian Farahani
Koor Grote Koor en Kinderkoor van Zingen bij de Opera, Koor van het IJburg College

ORKEST

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door leden en oud-leden van het Utrechtsch Studenten Concert, die speciaal voor deze gelegenheid een kamerorkest hebben gevormd, aangevuld met leden van het CREA orkest en het Noord Hollands Jeugdorkest.

CREATIE

"De titel Die Zauberflöte duidt op een sprookje en de eerste scène van de opera waarin prins Tamino van een draak wordt gered, is een averechtse variant op vele oude ridderverhalen. Daarin staan de avonturen die de helden beleven vaak symbool voor (onbewuste) psychologische processen. Veel ridderromans zijn te lezen als coming of age verhalen.
Zouden we ook Die Zauberflöte als een metafoor voor het volwassen worden moeten lezen?
Als een poëtische vertelling over alle ontwikkelingen die je moet doormaken en de geesten die je moet leren bedwingen eer je volwassen bent. De wraakzuchtige Koningin van de Nacht, de handtastelijke Monostatos en zijn Sklaven zijn dan niet als realistische personages op te vatten, maar als zinnebeelden voor de kwade krachten die wij uit onszelf moeten verdrijven.
Zo bezien zijn de beproevingen van water en vuur die Tamino en Pamina aan het eind van de opera doorstaan alleen nog een slotritueel. Al vanaf het begin worden de twee geliefden aan beproevingen blootgesteld. Met vallen en opstaan brengen zij ze uiteindelijk allemaal tot een goed einde. Door het kwaad in zichzelf te leren overwinnen zijn ze volwassen geworden. Dat zegt niet dat ze geen fouten meer zullen maken. Niemand is perfect.
Anderen kiezen ervoor om kind te blijven. Papageno en Papagena lappen alle beproevingen aan hun laars. Mozart gunt ook hun een gelukkig leven, met vele kinderen."

Door regiseur Wim Trompert