donderdag 27 januari 2011

Wonderlijke Klanken - Het Reisbureau

Wonderlijke Klanken
Educatief concert voor leerlingen van groep 4.

Wat klinkt daar? Wat hoor ik? De musici van het Asko|Schönberg begeleiden de leerlingen op een spannende muzikale ontdekkingstocht langs nieuwe wonderlijke klanken in Het Concertgebouw. Zij krijgen op verschillende mooie plekken in Het Concertgebouw muzikale verhalen te horen. En op iedere plek is er wel wat aan de hand.

In een land hier heel ver vandaan, achter het Leeuwenwoud en de Kreeftrivier, in het hart van de Schoenberg, woont de Askoning. De Askoning is duizenden jaren oud. Zijn baard is lang en grijs. Hij is zo oud geworden omdat hij heel veel slaapt. Eens in de zoveel jaar wordt hij wakker. Dan schudt hij zijn dekens op, en dan komen er uit de krater van de Schoenberg reusachtige aswolken. Die wolken zijn zo groot dat er op aarde heel veel misgaat. Mensen verdwalen, niezen, vliegtuigen kunnen niet meer vliegen, alles verliest zijn kleur en wordt grijs.

Elke dag gaat dokter Knapp met zijn stethoscoop naar de Schoenberg om te luisteren of hij de Askoning hoort snurken. Op een dag hoort hij geen gesnurk, maar lijkt het wel of hij iemand hoort fluiten en tandenpoetsen. De Askoning is wakker!

Nu is maar één ding belangrijk: de Askoning moet zo snel mogelijk weer in slaap vallen. Voordat hij zijn dekens opschudt en de wereld helemaal grijs wordt. Wie kan helpen een slaapdrank te maken die zo sterk is dat de Askoning weer in een diepe slaap valt? En wie kan die slaapdrank helemaal naar het hart van de Schoenberg brengen? Je moet kunnen klimmen. En zwemmen. En heel zachtjes sluipen. Anders kom je er niet. En je moet een slaapliedje kunnen zingen.

Door leden van het Asko|Schönberg

Composities »
Foyers: Diego Soifer
Kleine Zaal: Toek Numan
Grote Zaal: Chiel Meijering